top of page
Search

Golfa spēles etiķete

Golfa spēles etiķete - kas jāzina pirms došanās laukumā


Pareizas golfa etiķetes apgūšana piešķir vēl vienu šķautni jau tā sarežģītās spēles apguvei. Taču, ievērojot šīs golfa etiķetes vadlīnijas, jūs uzzināsit, kā ar to sadzīvot golfa laukumā.


Golfa etiķetes noteikumi

Mēģinājums iegaumēt visus golfa etiķetes noteikumus var šķist biedējošs, taču, tiklīdz jūs saprotat, ka šie noteikumi atbalsta šos – zemāk uzskaitītos - trīs kopīgos mērķus, golfa spēles etiķete kļūst par veselo saprātu.

1. Cieniet savus spēles partnerus;

2. Uzturiet pareizu spēles tempu;

3. Rūpējieties par golfa laukumu.


Vispārējā golfa etiķete

Pirms iedziļināmies etiķetes kārtībai noteiktās golfa laukuma zonās, pievērsīsimies dažām vadlīnijām.

1. Esi kluss. Ja kāds cits golfa spēlētājs gatavojas sitienam vai izvēlas savu spēles līniju, ir pienācis laiks nekavējoties beigt visas sarunas. No brīža, kad spēles partneris pienāk pie bumbiņas, līdz viņa sitiens ir pabeigts - klusējiet.

2. Dodiet vietu. Nestāviet savam golfa partnerim pārāk tuvu. Arī savu golfa somu nolieciet saprātīgā attālumā no partnera, lai netraucētu viņa spēles zonā.

3. Vērojiet savu ēnu. Ja jūsu ēna vai jūsu golfa somas ēna ir spēles partnera svinga (vēziena) un sitiena zonā, pārvietojieties, lai nenovērstu kolēģa uzmanību no sitiena.

4. Sakopiet smilšu bunkurus. Ikreiz, kad spēlējat no bunkura, izmantojiet esošo grābekli, lai sagrābtu pēc sevis atstātās pēdas.

5. Apģērbs. Pareiza golfa apģērba definīcija var atšķirties atkarībā no jūsu dzimuma, golfa laukuma un gada laika, kad spēlējat golfu. Noteikti izvairieties no džinsiem, apģērba ar caurumiem un pludmales apģērba. Krekli ar apkakli vienmēr ir pareiza izvēle.

6. Kliedz "Fore!", kad tas ir nepieciešams. Ja redzat bumbiņas lidojumu, neatkarīgi no tā, vai tā ir jūsu vai spēles partnera bumba, kas, iespējams, var apdraudēt kādu citu spēlētāju golfa laukumā, noteikti kliedziet “Fore!”, lai brīdinātu par iespējamām briesmām.


Tee Box etiķete

Sāksim tur, kur sākas jūsu golfa raunds — ar Tee Box. Izsitiena vietu.

1. Kad pienāks jūsu kārta spēlēt – esiet gatavs. Kad esat uz pirmā Tee Box, izlemiet spēles secību savā grupā, kā vēlaties. Visās nākamajās bedrītēs personai, kura iepriekšējā bedrītē ieguvusi zemāko punktu skaitu, ir gods startēt pirmajai. Negaidiet, kamēr pienāks jūsu kārta spēlēt, lai sagatavotu bumbu, nūju, tīkociņu un cimdu. To var izdarīt savlaicīgi.

2. Sekojiet savu partneru sitieniem. Papildus informācija, kur tieši kolēģu bumba nokrīt, palīdz kopējam spēles tempam. Tā ir cieņa pret partneriem un spēli kopumā.

3. Ja veicat sitienu, kas var būt ārpus laukuma vai pazaudēta bumba, sitiet provizorisko bumbu. Tas palīdzēs paātrināt jūsu spēli.

4. Izsitot zāles velēnu golfa laukumā, atlieciet pēc sitiena to atpakaļ.


Golfa etiķete uz grīna

Kad esat sasniedzis golfa grīnu, mainās golfa etiķete, taču joprojām ir spēkā mērķis būt pieklājīgam pret saviem spēles partneriem un uzturēt labu spēles tempu.

1. Ja jūs trāpījāt grīnam ar pilnu sitienu, jūsu bumba, iespējams, atstāja pēdas uz grīna. Atrodiet savu bumbas piezemēšanās vietu un salabojiet to ar dakšiņu vai golfa tīkociņu, pirms turpiniet spēli, un, ja pamanāt citu bumbu atstātās pēdas, salabojiet arī tās.


2. Nekad nešķērsojiet cita spēlētāja ripināšanas līniju. Lai būtu pieklājīgs pret saviem spēles partneriem, jums ir jāapzinās viņu spēles līnija, kas ir līnija starp viņa bumbu un bedrīti. Kad spēles partneris izpilda ripinājumu, nestāviet viņam aiz muguras, vērojot bumbas kustības līniju. Stāviet iesāņus, tā, lai netraucētu partnerim koncentrēties sitienam.

3. Kad visi spēlētāji ir uz grīna, spēlētājs, kurš puterēs pēdējais (viņa bumbiņa atrodas vistuvāk bedrei), ir atbildīgs par karoga izņemšanu no bedrītes (pieņemot, ka visi grupā piekrīt, lai tas tiktu izņemts). Pirmais spēlētājs, kurš pabeidz ar sekmīgu ripinājumu, ir atbildīgs par karoga novietošanu bedrītē, tiklīdz visa grupa ir pabeigusi šo bedrītes izspēli.


Golfa ratiņu etiķete

Ja spēles laikā vēlaties izmantot golfa ratiņus, vienmēr ievērojiet visas laukumā izvietotās zīmes, lai nodrošinātu ikviena drošību un pienācīgu golfa laukuma aprūpi.

1. Izvairieties no mitrām vietām. Parasti golfa laukuma darbinieki brīdinās jūs par slapjām zonām uz laukuma, no kurām jums vajadzētu izvairīties, izmantojot ratiņus.

2. Ievērojiet 90 grādu noteikumu, kad tas tiek piemērots. 90 grādu noteikums nozīmē, ka jūs izmantojat ceļu, līdz varat pagriezties no tā spēles laukuma virzienā pa 90 grādiem uz savu izspēlēto bumbiņu. Golfa laukuma personāls jūs brīdinās, kad tiek piemērots 90 grādu noteikums.

3. Nekad nebrauciet ar golfa ratiņiem cauri augstām smilgām vai nekoptām vietām. Tas var radīt nevajadzīgus bojājumus laukumam.

4. Nekad nebrauciet ar golfa ratiņiem uz Tee Box, grīnu vai forgrīnu, kā arī bunkuros vai ap tiem.

5. Novietojot ratiņus ap grīnu, novietojiet tos starp grīnu un nākamo bedri, lai varētu ātri aizbraukt, kas samazinās aiz jums esošās grupas gaidīšanas laiku.


Golfa somas etiķete

1. Nenovietojiet somu uz grīna, Tee Box, bunkurā vai augstā zālē vai nekoptā zālē. Tāpat kā golfa ratiņi, arī jūsu golfa soma var sabojāt laukumu. Tā vietā novietojiet savu somu fārvejā, kas ir tuvumā šīm vietām.

2. Nestaigājiet ap savu golfa somu, kamēr spēlē partneris. Golfa nūju klabināšana golfa spēlētājam, kurš gatavojas sitienam, var būt tikpat traucējoša kā jūsu skaļas sarunas, kolēģa bumbiņas izspēles laikā.

3. Dodoties uz grīnu, noteikti novietojiet savu somu starp grīna aizmuguri un nākamo Tee Box - lai tā atrastos pa ceļam no bedrītes līdz nākamajam Tee Box. Tas novērsīs nevajadzīgu staigāšanu un palīdzēs jūsu spēles tempam.


Spēles ātrums

Spēles ātrumam ir milzīga ietekme uz golfa spēlētāja kopējās spēles baudījumu. Lēna spēle var izsūkt visu prieku no citādi perfektas dienas golfa laukumā. Katram golfa spēlētājam un katrai grupai kopā ir jāsniedz savs ieguldījums spēles ātrumā.

1. Esiet vienmēr sagatavojies spēlei, kad pienāks jūsu kārta.

2. Samaziniet treniņu vēzienu skaitu. Pietiek ar vienu vai diviem. Vizualizējiet savu sitienu un vienkārši izpildiet to.

3. Golfa noteikumi paredz trīs minūtes, lai meklētu pazaudētu bumbu. Ja nevarat atrast savu bumbu atvēlēto trīs minūšu laikā, turpiniet spēlēt, saskaņā ar zaudētās bumbas sodu un virzieties tālāk.

4. Pasaules handikapu sistēma nodrošina maksimālo neto dubulto sitienu punktu skaitu jebkurā bedrē. Tas nozīmē, ka, tiklīdz esat pārsniedzis visus sava handikapa sitienus, ko gūstat bedrē, ir laiks pacelt bumbu un doties uz nākamo bedrīti.

5. Esat racionāls. Ja jums ir jāapstājas, lai ieietu tualetē vai pēc atspirdzinājumiem, rīkojieties ātri. Tam jābūt ātram lēmumam, nevis slinkām pārdomām.


Secinājums

Ievērojot golfa spēles etiķeti, jūs kļūsiet par labāku golfa spēlētāju.

41 views

Recent Posts

See All
bottom of page